Notiser
Intressanta tankar vi vill dela med dig. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn
Intressanta tankar vi vill dela med dig. Håll dig uppdaterad, följ oss på LinkedIn
KotlinConf 2024 ägde rum i Köpenhamn den 22-24 maj och var en stor succé. Med över 2 000 deltagare från hela världen, 102 talare och 77 sessioner, var konferensen en guldgruva av information och inspiration för alla som är intresserade av Kotlin. Från Callista var vi ett gäng som hade några inspirerande dagar i Köpenhamn - här kommer en första presentation av några intressanta föredrag.
För tre veckor sen klubbades slutligen AI-förordningen av EU. Det betyder att alla reglerna däri kommer att börja gälla pö om pö från och med om ett halvår och upp till som mest 36 månader framåt i tiden, men där majoriteten av reglerna träder i kraft om mellan 12 och 24 månader.
Vi var några callistakollegor som satt en lunch på kontoret och pratade nostalgiskt om datorspel på “the good old times”. Det var emulatorer för gamla datorer och arkadspel på campingplatsernas arkadhallar. Det var så idén föddes om att starta ett projekt att bygga ett eget arkadkabinett till kontoret. Vi har sedan tidigare ett flipperspel och fußball som vi kan spela på. Ett arkadspel skulle göra sig finfint i vår “spelhall”.
Callistas Magnus Larsson har nu kommit ut med en tredje uppdaterad upplaga av den populära boken som beskriver hur man bygger stryktåliga mikrotjänster baserade på Java, Spring Cloud, Istio och Kubernetes.
Vitalis, nordens största e-hälsokonferens, gick av stapeln i förra veckan. Konferensen växer sakta men säkert år för år, både i kalendertid och i omfattning - det som brukade vara en konferens i dagarna tre med 8-10 parallella föreläsningsspår har i år blivit till en konferens i dagarna tre och en halv, med upp till 15 parallella föreläsningsspår.
Några Callista-konsulter var nyligen på KotlinConf i Amsterdam.
Nyligen lanserade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) en nationell termbank för informations- och cybersäkerhetsområdet. Innehållet består framförallt av svenska termer och terminologiska definitioner, men innehåller också ytterligare anmärkningar, termerna på engelska samt hänvisningar till relevanta källor.
When I gave a talk at Jfokus this May, it was my first physical conference since the pandemic. Among many interesting talks, my main take-away was Henning Schwentner’s presentation on Domain Storytelling.
Organisationen av den svenska vården, med 21 självbestämmande regioner, har haft stor inverkan på IT-arkitekturen för samverkan inom vårdsverige. Stort fokus har lagts på teknisk och semantisk interoperabilitet.
Anders Forssell ställer några frågor till Niklas Antončić, konsult på Callista och medlem av programkommittén för GAIA-konferensen.
I mitten av maj gick nordens största ehälso-mässa - Vitalis - av stapeln, och i sann 2022-anda var konferensen förstås av hybridkaraktär. Själv deltog jag på distans under konferensens två första dagar, och fysiskt den tredje och sista dagen. Tyvärr funkade inte tekniken för oss på distans hundraprocentigt, men mycket av konferensens innehåll gick ändå att ta del av. I vanlig ordning är det svårt att hålla koll på allt som händer, eftersom det är ungefär 12 parallella spår. Med detta sagt: här kommer ett par teman som jag snappade upp under min resa genom konferensen.
Ett återkommande diskussionsämne hos oss, och säkert många andra bolag inom samma branch är: vad kommer nästa stora grej inom IT arkitektur vara?
Jesper - nu har ni jobbat med Kotlin i ett år i ett skarpt projekt?
Ja, det stämmer. Det är en Spring Boot-applikation där vi skrivit all kod i backend i Kotlin. Men nästan alla andra komponenter som vi tar in är skrivna i Java. Så en intressant fråga var hur samspelet mellan dessa skulle fungera. Vi har valt bort att använda vissa Kotlin-verktyg.
Peter du har jobbat lite med Karate?
Ja, det stämmer.
Björn Gylling du har lekt lite med GitHubs Copilot?
Ja det stämmer.
För snart två år sedan skrev jag en bloggpost om att Sverige, i sin strävan efter att bli världsbäst på e-hälsa till år 2025 (vision e-hälsa 2025), i stort verkade ha valt fel väg och att visionen därmed var dömd att misslyckas. I samma veva propagerade jag för att inte se detta som ett nederlag, utan som en möjlighet till att satsa på att bli världsbäst på e-hälsa till år 2040 istället, och att den borde bestå av att komma överens om och implementera en modelldriven strategi. Vad har hänt sedan dess och hur ser läget ut idag?
På Callista är vi måna om kompetensutveckling, att utveckla och utvecklas är det roligaste vi vet. Häromdagen deltog jag i ett live-event anordnat av O’Reilly, på temat “Software Architecture Superstream Series: Software Architecture Fundamentals”, med inriktning på “path to becoming a software architect”. Här kommer en summering på detta event.
Har du funderat på att gå kursen “Architecting on AWS”? Själv deltog jag i kursen häromveckan och här kommer en liten summering som isåfall kanske kan vara av intresse.
Gung-ho (/ɡʌŋˈhəʊ/, fritt översatt: total dedikation och engagemang) var ett uttryck som användes av de kinesiska trupperna under andra världskriget och som sedan anamades av de amerikanska marinkårssoldaterna, för att slutligen bli ett management buzzword och en viktig del i “fish-philosophy”.
Jag var på ReactJS meetup i Göteborg, en meetup med 982 medlemmar! förra veckan.